Ομιλητές

Νάσος Βαγενάς
Γεννήθηκε στη Δράμα το 1945. Σπούδασε φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει ένδεκα ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο με πεζά και οκτώ βιβλία με δοκίμια και μελέτες πάνω σε θέματα λογοτεχνίας. Είναι καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
.
.
.
.
.
.
__________________________________________________________
Ευριπίδης Γαραντούδης (Καβάλα, 1964).
Είναι αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως συμβασιούχος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει ή επιμεληθεί 23 βιβλία με θέματα του γνωστικού αντικειμένου του. Οι μελέτες του σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους ανέρχονται σε περίπου 230. Έχει συμμετάσχει σε 50 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε 11 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου ή του ερευνητή. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, δύο ποιητικά βιβλία. Βασικά βιβλία του: Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου. Hράκλειο, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Kρήτης – Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995. Oι Eπτανήσιοι και ο Σολωμός. Όψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950), Aθήνα, Eκδόσεις Kαστανιώτη 2001. Γιώργος Χειμωνάς, Πεζογραφήματα, Εισαγωγή-Επιμέλεια-Χρονολόγιο [βίου και έργου]: Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτης 2005. Ο Παλαμάς από τη σημερινή σκοπιά. Όψεις της ποίησής του και της σύγχρονης πρόσληψής της, Αθήνα, Καστανιώτης 2005. Από τον μοντερνισμό στη σύγχρονη ποίηση (1930-2006), Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2007. Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα. Μια συγχρονική ανθολογία, Επιμέλεια-ανθολόγηση Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Μεταίχμιο 2008. Έλληνες ποιητές του μεταιχμίου (1880-1930). Ερμηνευτικές και γραμματολογικές (ανα)θεωρήσεις, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2012.
__________________________________________________________
Γιώργος Γεωργής
Ο Γιώργος Γεωργής γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1948 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Απόφοιτος και διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Υπήρξε πρώτος Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων.  Εργάστηκε σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέλαβε Μορφωτικός Ακόλουθος στην Αθήνα το 1982-1994 και 1997-2000. Πρώτος διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου στην ελληνική πρωτεύουσα (1987-1993,1997-2000).  Από το 1994 μέχρι το 1997 υπήρξε Visiting Research Associate στο King’s College του Λονδίνου και συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου. Αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ασχολείται συστηματικά με την Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, με την Ιστορία του κυπριακού εθνικού κινήματος, την Πολιτική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας 1959-1974 και το διπλωμάτη Σεφέρη. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με εύφημη μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει 12 βιβλία και πολλά άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία από το 2005 μέχρι το 2009.
Εργογραφία:
 • Γεωργής Γιώργος, Ο Σεφέρης περί των κατά την χώραν Κύπρον σκαιών, Εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα 1991.
 • Στις απαρχές της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1995. (Δεύτερη έκδοση 1996).
 • Η πρώτη μακροχρόνια Ελληνοτουρκική διένεξη, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1996.
 • Το διαχρονικό ταξίδι του Κηφέα, έκδοση Λαϊκή Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Πάτρα 1999.
 • Η Αφροδίτη ταξιδεύει με τη σφίγγα. Κύπρος-Χίος: Διαχρονικές σχέσεις, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2000.
 • Πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφορές στην Κυπριακή Μικροπεριφέρεια. Ο Μακάριος και το Παραλίμνι. Η σχέση ενός ηγέτη με μια κοινότητα, εκδόσεις Εν τύποις, Λευκωσία 2006.
 • Η Λάρνακα των Μαυροίδηδων και του εμπορίου 1878-1937. Σπουδές και προσεγγίσεις στη μικροιστορία μιας πόλης, Λάρνακα 2009.
 • Στους αντίποδες της Μεσογείου, εκδόσεις Εν τύποις, Λευκωσία 2010.
__________________________________________________________
Δημοσθένης Δαββέτας
Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και performer, γράφει ήδη από το 1982 άρθρα και δοκίμια για περιοδικά και εφημερίδες: Art Forum, Art in America, Art studio, Beaux-Arts Magazine, Galeries Magazines, Libération, Parkett, Risk, στις πολιτιστικές σελίδες. Συμμετείχε στη σύνταξη καταλόγων και μονογραφιών σημαντικών καλλιτεχνών για μουσεία. Δίνει διαλέξεις σε σχολές τέχνης και πανεπιστήμια. Είναι καθηγητής-διδάσκων στο δια-μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παν/μίου Αθηνών. Επίσης, διδάσκει Φιλοσοφία και Ποίηση στο Παν/μιο Πελοποννήσου. Είναι καθηγητής Αισθητικής και Φιλοσοφίας Τέχνης στο Παρίσι. 1975-1980: Σπουδές και αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης. 1998: Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris III, Γαλλία.Λογοτεχνικές Εκδόσεις
 • 1986: Ο Ορέστης ή το Μυθιστόρημα Χωρίς Τέλος, εκδ. Flammarion, Παρίσι.
 • 1989: Το τραγούδι της Πηνελόπης, μυθιστόρημα, εκδ. Galilée, Παρίσι. Ο Μανδύας του Λαοκόοντος, ποιήματα, εκδ. Galilée, Παρίσι
 • 1992: Γη Γεμάτη Φως, με την Μ. Ξενάκη, ποιήματα, σχέδια, χαρακτικά, εκδ. Michel Chomarat, Παρίσι
 • 1995: Δώρο Γενεθλίων, νουβέλα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Réunion. Ποιήματα με τον G. Sfikas, εκδ. Sima. Ποιήματα συνεργασία με τον Π. Τανιμανίδη, εκδ. Μπάστας-Πλέσσας, Αθήνα.
 • 1996: Κείμενα – Ο Ονειροδρόμος, διηγήματα, εκδ. Montaner, Μασσαλία. Ζωγραφική με τη Μαριλένα Ζαμπούρα, εκδ. Περιτεχνών, Αθήνα.
 • 1997: Ποιήματα – Ζωγραφική με την Ελένη Κοτσώνη, εκδ. Ε. Αθήνα.
 • 1999: Τσόκλης-Δαββέτας, εκδ. Αστρολάβος, Αθήνα.
 • 2000: Tony Gragg-D. Davvetas, ποιήματα και σχέδια, Μασσαλία. Στις στάχτες της Αναπαράστασης, εκδ. Edgewise Press, N. Υόρκη.
 • 2001: Για μία άλλη χρήση του κόσμου και Γη και Βράχοι, ποιητικές συλλογές, εκδ. Άγκυρα, Αθήνα. Η αρχιτεκτονική των δακρύων, διηγήματα, εκδ. Άγκυρα, Αθήνα. Η αρχιτεκτονική των δακρύων, εκδ. Edgewise Press, Ν. Υόρκη. Ο Εκτελεστής και Άλλα Διηγήματα, εκδ. Harmattan, Παρίσι.
 • 2003: Ο Ιδανικός Έρωτας, μυθιστόρημα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.
  Έργα, Radicofani, Villa Vertunno, Σιέννα, Ιταλία.
 • 2005: Έκδοση των ποιημάτων του L’Usage le la Beauté, εκδ. Lieux Dix, Strasbourg.
 • 2006: Έκδοση ποιημάτων Στον καθρέφτη του Ορφέα, με την ευκαιρία της έκθεσης ζωγραφικής «Ecriture Totale» στη Red Gallery, Αθήνα.
 • 2007: Συμμετοχή στην Biennale της Βενετίας με Video Art.
 • 2009: Έκδοση του βιβλίου Μόδα και Μοντέρνα Τέχνη, εκδ. ΕΥΡΑΣΙΑ. Με αφορμή την έκθεση του C.Y. Twombly, στην γκαλερί Gagosian, στην Αθήνα, δημοσιεύει το δοκίμιό του Τα καλλιγράμματα του Twombly.
__________________________________________________________
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
(Πάτρα 1939). Βιβλιογράφος, ποιητής  και μελετητής της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, ισάριθμα βιβλία  μελετημάτων για πρόσωπα και θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και βιβλιογραφίες για Σεφέρη, Ελύτη, Σικελιανό, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Καβάφη, Λορεντζάτο, Ρόδη Ρούφο, Αλέξανδρο Κοτζιά κ.ά. Στο διάστημα 1993-1999 συνεργάστηκε με την εφημερίδα Τα Νέα, ως βιβλιοκριτικός και επιφυλλιδογράφος. Τακτικός συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα στην οποία έχει συντάξει περίπου 100 λήμματα για πρόσωπα, έργα, περιοδικά και όρους της λογοτεχνίας μας. Ανάλογα λήμματα έχει συντάξει για το Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό της Εκδοτικής Αθηνών και για το Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Πατάκη.  Έχει επιμεληθεί εκδόσεις έργων του Σεφέρη. Το 2009 εξέδωσε τη δίτομη αλληλογραφία Κατσίμπαλη-Σεφέρη, υπό τον τίτλο «Αγαπητέ μου Γιώργο» (Εκδόσεις Ίκαρος). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Πρόσφατο βιβλίο του: Δύο αντιφωνήσεις (Εκδόσεις Κίχλη 2011, εκτός εμπορίου).
__________________________________________________________
Αλέξης Ζήρας
 
Ο Αλέξης Ζήρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Κριτικός λογοτεχνίας και γραμματολόγος. Σπούδασε Οικονομικά  στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Βαλκανικές γλώσσες στο Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Αρθογράφος και λογοτεχνικός κριτικός στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη», «Καθημερινή» , «Ελευθεροτυπία», «Αυγή» και στα περιοδικά «Αντί», «Διαβάζω»,κ.α. Σύμβουλος ραδιοφωνικών  προγραμμάτων (1982-1993). Υπεύθυνος σύνταξης (1992-1996) του Λεξικού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Εκδ. «Πατάκη»), συντάκτης του Βιογραφικού Λεξικού της Εκδοτικής Αθηνών και της Εγκυκλοπαιδείας «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριττάνικα».  Ιδρυτικό μέλος, αντιπρόεδρος και από το 2009 πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. Μέλος της Επιτροπής Βραβείων «Διαβάζω» και της ΟΕ του Συμποσίου Ποίησης της Πάτρας.  Έχει εκδώσει ποιήματα και πεζά,  μελέτες για την ελληνική και την ξένη λογοτεχνία και έχει μεταφράσει ευρωπαίους και αμερικανούς ποιητές και πεζογράφους. Η κριτική του σύνθεση `Ενας Γραικός στα ξένα.Αναγνώσεις άλλων λογοτεχνιών (2003) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το Βραβείο Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόσφατο βιβλίο του : `Οψεις της κυπριακής πεζογραφίας 1900-2000 (2010).
__________________________________________________________
Νικήτας Παρίσης
Κατάγεται από τη Σκιάθο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σταδιοδρόμησε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής και ως διευθυντικό στέλεχος. Σήμερα, είναι Σύμβουλος γλωσσικών μαθημάτων στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Έχει δημοσιεύσει, σε περιοδικά και εφημερίδες, πολλές μελέτες για τη νεότερη ποίηση και πεζογραφία. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφών. Από τα βιβλία, που κατά καιρούς έχει γράψει, σημειώνονται εδώ τα πιο πρόσφατα:
 • Κριτικές δομικές, Δόμος 1987
 • Μελέτες – Αναγνώσεις: Ποίηση – Πεζογραφία, Πατάκης 1992
 • Λεξικό λογοτεχνικών όρων (από κοινού με τον Γιάννη Παρίση), ΟΕΔΒ 1999
 • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Τρία διηγήματα: Το μοιρολόγι της φώκιας, Όνειρο στο κύμα, Πατέρα στο σπίτι, Αναζήτηση της αφηγηματικής λογικής, Μεταίχμιο 2001
 • Κ. Π. Καβάφης, Σχόλια σε ποιητικά κείμενα, Δοκίμιο ερμηνευτικής ανάγνωσης, Μεταίχμιο 2003
 • «Και με φως και με θάνατον», Επτά μελετήματα για τον Οδυσσέα Ελύτη, Μεταίχμιο 2005
 • Τα κόκκινα στραγάλια, Δεκατρία διηγήματα, Μεταίχμιο 2008
 • Θα  ναι νύχτα και Αύγουστος, διηγήματα, Δόμος 2010
Advertisements
%d bloggers like this: